DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN 20724081,23%
İstanbul
14°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Hollandalı Wim Hof Metodu ve Soğuk Suyla İlgili Araştırma

Hollandalı Wim Hof Metodu ve Soğuk Suyla İlgili Araştırma

ABONE OL
Mart 14, 2024 17:11
Hollandalı Wim Hof Metodu ve Soğuk Suyla İlgili Araştırma
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Wim Hof’un İlginç Yaşam Tarzı

Hollandalı kişisel gelişim gurusu ve ekstrem atlet Wim Hof, üşümenin sağlığa olumlu etkilerini göstermek amacıyla Everest’e üstsüz tırmanmaya çalışmıştı. Zirveye ulaşamamış olsa da bu aktivite, birçok ünlünün soğuk duş ve buz banyosu alışkanlığı kazanmasına ilham verdi.

Araştırma Sonuçları

Plos One dergisinde yayınlanan bir çalışma, soğuk suya dalmanın, çeşitli rahatsızlıklarla ilişkili olan kronik iltihap riskini azaltabileceğini öne sürüyor. Wim Hof Metodu, Hof’un nefes egzersizlerini günlük soğuk su uygulamalarıyla birleştirdiği bir rejim olarak tanımlanıyor.

Bilimsel Kanıtlar ve Sınırlılıklar

Yapılan incelemede, Wim Hof’un iddialarını destekleyecek yeterli bilimsel kanıt bulunamadı. 2014 ile 2022 yılları arasında dokuz hakemli çalışmanın incelendiği araştırmada, katılımcı gruplarının çok küçük olması gibi sorunlar ortaya çıktı.

Olumlu Bulgular ve Tehlikeler

En ikna edici bulgular, Hof’un metodunu uygulayan katılımcılarda inflamasyon belirteçlerindeki değişikliklerdi. Araştırmacılar, yöntemin iltihaplı rahatsızlıklarda kullanılabileceği sonucuna vardı. Ancak çok soğuk suya dalmak bazı riskleri de beraberinde getirebilir.

Çalışma, Hof’un metotlarını uygulayan gönüllülerin artan enerji ve azalan yorgunluk gibi olumlu etkiler bildirdiğini gösterdi. Ancak bu tür yöntemleri denemeden önce mutlaka bir doktora danışılması öneriliyor.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.