DOLAR 34,0228 0.11%
EURO 37,7344 0.14%
ALTIN 2.733,580,20
BITCOIN 18768351,52%
İstanbul
23°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

TÜBİTAK Destekli Projede Çalışma: “Çok Düşük Frekans (VLF) Yakın Uzay Gözlemleri”
  • Manşet Rize
  • Teknoloji
  • TÜBİTAK Destekli Projede Çalışma: “Çok Düşük Frekans (VLF) Yakın Uzay Gözlemleri”

TÜBİTAK Destekli Projede Çalışma: “Çok Düşük Frekans (VLF) Yakın Uzay Gözlemleri”

ABONE OL
Mart 4, 2024 07:16
TÜBİTAK Destekli Projede Çalışma: “Çok Düşük Frekans (VLF) Yakın Uzay Gözlemleri”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Prof. Dr. Umran Savaş İnan’ın Koç Üniversitesi’nde Yürüttüğü Araştırma Hakkında Detaylar

TÜBİTAK’ın “KUTUP-1001” isimli çağrısı kapsamında desteklenen projeler arasında yer alan “Çok Düşük Frekans (VLF) Yakın Uzay Gözlemleri” çalışması, bilim insanı Prof. Dr. Umran Savaş İnan tarafından Koç Üniversitesi bünyesinde yürütülüyor.

Yakın Uzay ve Önemi

Uzay fiziğinde “yakın uzay” kavramının büyük önem taşıdığını belirten İnan, bu bölgenin atmosferin devamındaki “İyonosfer” ve “Manyetosfer” katmanlarını kapsadığını vurguladı. Dünya civarındaki uyduların yakın uzayın betvole içinde yer aldığına dikkat çekerek, burada yaşanan fiziksel olaylara değindi.

Elon Musk’ın STARLINK Sistemi ve Yakın Uzay

Son dönemde yakın uzayın öneminin arttığını belirten İnan, Elon Musk’ın yaklaşık 4 bin uydudan oluşan STARLINK sistemine değindi. Toplamda dünya çevresindeki yakın uzayda binlerce uydu bulunduğunu ve bu durumun uydulardaki elektronik cihazların kullanım ömürlerini kısalttığını açıkladı.

Antarktika’da Yakın Uzay Keşfi

İnan, Antarktika’da yapılan gözlemlerle elektromanyetik alanın oluşturduğu sinyallerin incelendiğini betvole giriş ve bu sayede yakın uzaydaki fiziksel etkileşimlerin daha iyi anlaşılabileceğini belirtti. Türkiye’nin Antarktika Araştırma Kampı’nda yapılan çalışmaların uzayda kullanılan teknolojilerin verimliliğine katkı sağlayabileceğine vurgu yaptı.

Gelecek Yıl İçin Planlar

İnan, gelecek yıl için detaylı planlar yapıldığını ve çakan şimşeklerden oluşan sinyallerin özelliklerini anlamayı hedeflediklerini aktardı. Uyduların uzayda kaldığı süreyi uzatmanın önemine dikkat çekerek, çalışmalarının sektörün ülke ekonomileri üzerindeki baskısını bet vole azaltabileceğini belirtti.

İnan ayrıca, Türkiye’nin Antarktika kampının gelecekte 365 gün çalışılabilir bir istasyon haline dönüştürme planları olduğunu ve bilimsel çıktıların üst seviyede olmasının önemine değindi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.