Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni tebliğle, gıdalardaki eser elementler ve işleme bulaşanlarının resmi kontrolünde güncellemeye gidildi. Yürürlüğe Giren Tebliğ ile Belirlenen Maksimum Limitler Türk Gıda Kodeksi’ne göre belirlenen tebliğde gıdalardaki eser elementler ve işleme bulaşanlarının resmi kontrolü için numune alma ve analiz metodu kriterleri güncellendi. Bu kapsamda kurşun, kadmiyum, cıva, arsenik, kalay gibi…
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni tebliğle, gıdalardaki eser elementler ve işleme bulaşanlarının resmi kontrolünde güncellemeye gidildi.
Türk Gıda Kodeksi’ne göre belirlenen tebliğde gıdalardaki eser elementler ve işleme bulaşanlarının resmi kontrolü için numune alma ve analiz metodu kriterleri güncellendi. Bu kapsamda kurşun, kadmiyum, cıva, arsenik, kalay gibi eser elementler ile polisiklik aromatik hidrokarbonlar, 3-monokloropropan-1,2-diol, glisidil yağ asidi esterleri gibi işleme bulaşanlar için maksimum limitler belirlendi.
Avrupa Birliği Komisyon Tüzüğü’ne uyumlu olarak hazırlanan tebliğle, piyasaya arz edilen gıdalardan numune alınması ve analizlerin belirli standartlara uygunluğu kontrol ediliyor. Belirlenen maksimum limitlere uymayan gıdalar için idari pradabet giriş yaptırımlar uygulanacak. Numune alma ve analizlerde belirli standartlara uygunluk esas alınıyor.
Güncellenen tebliğ, numune alma süreçleriyle birlikte laboratuvar analizlerini de kapsıyor. Numunenin alınma şekli, parti büyüklüğüne göre belirlenen laboratuvar numunesi miktarı gibi detaylar yönetmelikte yer alıyor. Yetkili laboratuvarlar, belirlenen performans kriterlerine uygun analiz metotlarını kullanmak zorunda.
Bu doğrultuda, tebliğ kapsamındaki ürünlerde resmi kontrolleri yürüten kurumların ve kuruluşların, 31 Aralık 2025 tarihine kadar yeni kriterlere uyması gerekiyor. Bu adımlarla gıdalardaki eser elementler ve işleme bulaşanlarının kontrolü daha etkin bir şekilde sağlanacak.
Reklam & İşbirliği: [email protected]