Almanya’nın GFZ Helmholtz Jeobilimleri Merkezi’nden bilim insanlarından oluşan bir ekip, dağlardaki hidrojen rezervlerinin nasıl oluştuğunu ortaya koydu. Yapılan araştırmaya göre, hidrojen, yer kabuğunun altındaki mantonun su ile etkileşime girdiği “serpantinizasyon” adı verilen bir süreç sonucunda meydana geliyor. Bu kimyasal reaksiyon, kıtaların birbirinden ayrılması ya da çarpışması sırasında mantonun yukarı doğru itilmesiyle gerçekleşiyor.
Araştırmacılar, dağlardaki hidrojen rezervlerinin, enerji üretimi için umut verici olduğunu belirtiyor. Özellikle kıtaların birbirine yaklaştığı dağ kuşaklarında, hidrojen oluşum sürecinin, kıtaların ayrıldığı bölgelere kıyasla 20 kat daha sık yaşandığı tespit edildi. Bu keşifle birlikte, Avrupa Alpleri, Pireneler ve Balkanlar gibi dağlık bölgelerde hidrojen arama çalışmaları hız kazanacak.
GFZ Helmholtz Jeobilimleri Merkezi’nden yapılan açıklamalarda, dağlardaki hidrojen rezervlerinin temiz enerji üretimi için yeni bir dönemin habercisi olabileceği belirtiliyor. Özellikle, Pireneler’deki incelemeler, bölgedeki hidrojen rezervlerinin yarım milyon insanın yıllık enerji ihtiyacını karşılayabilecek seviyede olduğunu gösterdi. Bilim insanları, hidrojenin çıkarılması ve kullanılması konusunda daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, bu keşfin temiz enerji alanında büyük bir potansiyele sahip olduğunu dile getiriyor.
Bu önemli çalışma, Science Advances dergisinde detaylarıyla yayımlandı.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.