DOLAR 32,3428 0.18%
EURO 35,0706 -0.33%
ALTIN 2.239,34-0,17
BITCOIN %
İstanbul
11°

AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

BİR BAŞKA KAPADOKYA (KAPADOKYA LEZZETLERİ, MUSTAFAPAŞA) ETKİNLİĞİ
  • Manşet Rize
  • Gündem
  • BİR BAŞKA KAPADOKYA (KAPADOKYA LEZZETLERİ, MUSTAFAPAŞA) ETKİNLİĞİ

BİR BAŞKA KAPADOKYA (KAPADOKYA LEZZETLERİ, MUSTAFAPAŞA) ETKİNLİĞİ

ABONE OL
Mayıs 18, 2022 21:59
BİR BAŞKA KAPADOKYA (KAPADOKYA LEZZETLERİ, MUSTAFAPAŞA) ETKİNLİĞİ
0

BEĞENDİM

ABONE OL

KAPADOKYA, 16-17 MAYIS 2022 TARİHLERİNDE “BİR BAŞKA KAPADOKYA (KAPADOKYA LEZZETLERİ, MUSTAFAPAŞA)” ETKİNLİĞİNE EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR

“KÜLTÜREL DEĞERLERİN ÖN PLANA ÇIKARILMASI BİZİ HER ZAMAN HEYECANLANDIRMIŞTIR.”

“SOMUT OLMAYAN KÜLTÜREL MİRASIMIZIN EN ÖNEMLİ UNSURLARINDAN BİRİ OLAN GASTRONOMİ MİRASIMIZ BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ”

Kapadokya bölgesindeki en önemli organizasyonlardan biri olarak dikkat çeken “Bir Başka Kapadokya (Kapadokya Lezzetleri, Mustafapaşa)” etkinliği, Nevşehir Valiliği himayesinde; Kapadokya Üniversitesi, Ürgüp Kaymakamlığı, Ürgüp Belediyesi, Ahiler Kalkınma Ajansı ve Kapadokya Alan Başkanlığı iş birliği ile düzenleniyor. 

Etkinlik süresince; Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) tarafından dünyanın en iyi turizm köylerinden biri ilan edilen Mustafapaşa köyü tanıtılacak, halka ve turistlere bölgenin benzersiz ortamı eşliğinde Kapadokya’ya özgü lezzetleri deneyimleme fırsatı sunulacak.

Bir Başka Kapadokya (Kapadokya Lezzetleri, Mustafapaşa) Etkinliği

Etkinliğin ilk günü Mustafapaşa’da saat 14.00’te Mehmet Şakir Paşa Medresesi’nde Nevşehir Valisi İnci Sezer Becel ve Kapadokya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Ali Karasar’ın açılış konuşmaları ile başladı.

Etkinliğin açılışında konuşan Nevşehir Valisi İnci Sezer Becel:

Nevşehir ve Kapadokya Bölgesi olarak kültürel zenginliğin tam ortasında yaşamaktayız. Gerek tarihi turistik mekânları, gerek kadim uygarlıkların zenginleştirdiği kültür birikimi; balon turları, peri bacaları, vadileri, yeraltı şehirleri, kiliseleri, hanları, sağlık ve inanç turizmiyle ve gerekse de yöresel yemekleri ve el sanatları ürünleri ile oldukça geleneksel değerlere sahibiz. 

Kültürel değerlerin ön plana çıkarılması bizi her zaman heyecanlandırmıştır.

İki gün süreyle devam edecek olan etkinliğimizin açılış gününde gastronomi ve turizm kanaat önderine dünyanın en iyi turizm köylerinden biri ilan edilen Mustafapaşa köyümüzü tanıtılacak ve bölgemizin benzersiz ortamında Kapadokya lezzetlerini deneyimleme imkânı sağlanacaktır. 

Bu duygu ve düşüncelerle, başta bu etkinliğin düzenlenmesinde öncülük eden Kapadokya Üniversitesi ve şahsında Rektör Prof. Dr. Hasan Ali Karasar’a, Mütevelli Heyet Koordinatörü Funda Firuz Aktan’a gösterdikleri özveri ve gayretleri için özellikle teşekkür ediyorum.

Kapadokya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Ali Karasar ise etkinlik açılışında yaptığı konuşmada şunları aktardı:

“Doğal, tarihi ve kültürel mirasımızın bir mücevheri olarak gördüğümüz Mustafapaşa’mız bildiğiniz üzere geçen yıl, Birleşmiş Milletler Dünya Turizm tarafından dünyanın en iyi turizm köylerinden biri seçildi. Bu unvanı hak etmek kolay değildi. Sadece doğal, tarihi, kültürel zenginliklerle bu unvan elde edilmedi. Köyümüzün sürdürülebilirlik anlayışı bu unvanın elde edilmesinde en önemli etken oldu. 

Somut olmayan kültürel mirasımızın en önemli unsurlarından biri olan gastronomi mirasımız bizim için çok önemli. Bölge gastronomisi çok uzun süreler ihmal edilmişti. Geçen yıl üniversitemizin yayınevinde basılan ‘Gastronomi Mirası Kapadokya Yemekleri’ kitabı çok fazla ilgi gördü. Bizi çok cesaretlendirdi. 

Üniversitemizin en önemli özelliği entelektüel bir sermaye ile kurulmuş bir üniversite olması. Bu yüzdendir ki ilk günden bu yana doğayı korumayı, kültürel alanda sürdürülebilir ve dayanıklı olmayı kendimize şiar edindik.

Turizmin üzerinde yükseldiği üç ana ayağından bahsedilir her zaman. Ulaştırma turistleri bir yerden bir yere götürme, ikincisi konaklama üçüncüsü de yeme içme sektörü. Maalesef İspanya’nın yeme içme sektöründen ki Akdeniz tarağındaki rakibimiz diye İspanya’dan bahsediyorum ama diğer ülkeler için de geçerli bu. Yeme içme sektöründen sağladıkları katma değer ve gelirin oransal olarak onda birini dahi sağlamıyoruz. Bu da bizim için çok büyük bir ayıp. Zengin gastronomi mirasımızı bölgesel ve ulusal kalkındırmak ve kazandırmak önümüzdeki önemli görevlerden biri olarak görüyoruz. 

2005 yılında bir kaç bölümle ve 60 kadar öğrenciyle işe başlayan üniversitemiz bugün 6000’in üzerinde öğrenci ve 500’e yakın personeliyle, 50 değil 70’in üzerinde programımız, yüksek lisans lisansüstü programlarımızla birlikle, Ürgüp’ümüzün ve ulusal başarımızın gerçekten ayrılmaz bir parçası.”

Etkinlik, Kapadokya Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Ögr. Üyesi Şükran Ünser tarafından Mustafapaşa’nın genel tanıtımı ve köyün tarihi ve doğal zenginliklerini yansıtan mekanların ziyaret edilmesiyle devam edecektir. Ziyaret programı; Topakoğlu Konağı, Konstantin ve Eleni Kilisesi, Bebek Müzesi, Lulas Mahallesi, Aya Nikola Manastırı ve Vadisi ile Kapadokya Üniversitesi tarafından İdari Bina olarak kullanılan Haralambos Konağı’ndan oluşuyor. 

Etkinliğin ikinci gününde sabah kahvaltısı, eski Ürgüp TEKEL Şarap Fabrikası’nda, yeni KÜN Fabrika Yerleşkesi’nde bölgeye özgü ürünler ile hazırlanacak. Kahvaltı, Kapadokya Üniversitesi ve Nevşehir İli kadın kooperatiflerinin ortak çalışması ile yapılacak. Yöresel lezzetlerin tanıtımı yapılırken yerel işletmelerin görünürlüğünün artırılması da hedefleniyor. Nevşehir kadın kooperatiflerinin, derneklerin ve yerel üreticilerin ürünlerini tanıtarak satışını yapabileceği Gastro Kapadokya Yemek Şenliği; eğlenceli aktivitelere, yarışmalara ve sunumlara da yer verecek.

“En İyi Turizm Köyü” Mustafapaşa

Nevşehir’in Ürgüp ilçesine bağlı olan Mustafapaşa, aynı zamanda Türkiye’nin bir üniversiteye ev sahipliği yapan en küçük yerleşim birimi olma özelliğine de sahip. Bin 300 civarında yerli nüfusu ve iki bin civarında Üniversite öğrencisi ile Mustafapaşa, Anadolu’nun hiç şüphesiz en ilgi çekici yerleşim birimlerinden biri. Bir yanda uçak teknolojisi atölyelerinde eğitim alan, insansız hava aracı laboratuvarlarında ar-ge yapan öğrencileri, diğer yanda geleneksel köy yaşamı süren aileleri ile Mustafapaşa sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin hayata geçirilmesinin mümkün olduğunun canlı bir kanıtı.

UNWTO, Mayıs 2021’de ilk kez başlattığı Dünyanın En İyi Turizm Köyü Programı ile tüm dünyada, kırsal alanlarda turizmde yenilikçi ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ile uyumlu yaklaşımları benimseyen turizm köylerini belirlemiştir. En İyi Turizm Köyleri Programı turizmin kırsal kalkınma ve yerel toplumların refahını artırmadaki gücünü vurgulamayı hedeflemekte ve turizme odaklanılarak köylerin doğal çevresinin, biyolojik ve kültürel çeşitliliğinin, yerel değerlerinin, yerel yemekler de dahil yaşam şeklinin korunarak ekonomik değere çevrilmesinin mümkün olduğunun altını çizmektedir. Mustafapaşa, taşıdığı özelliklerle, UNWTO’nun programına katılan en iyi köy olarak tescil edildi.

Mustafapaşa’nın doğal ve kültürel zenginlikleri, bilinirliğinin artırılması amacıyla www.mustafapasakapadokya.org portalında kamuoyunun bilgisine sunuldu.

Kapadokya Gastronomisi

Bir Başka Kapadokya (Kapadokya Lezzetleri, Mustafapaşa) etkinliği sayesinde Kapadokya’nın sahip olduğu diğer turizm varlıkları arasında geri planda kalan gastronomi zenginliğinin göz önüne çıkarılması amaçlanıyor. Bu hedef doğrultusunda hazırlanan ve www.gastrocappadocia.com  portalında kamuoyunun beğenisine sunulan Kapadokya gastronomi envanteri misafirlere tanıtılacak, kendilerine bölge lezzetlerini deneyimleyeme imkanı sunulacak.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.