Vergi Denetim Kurulu (VDK), Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in talimatı doğrultusunda, kayıt dışılığın mükellefler arasında sebep olduğu haksız rekabet ve adaletsizliği gidermek için sektörel incelemelerine devam ediyor. Bu çerçevede tütün sektöründe özellikle makaron üreticilerini mercek altına alan VDK, kayıt dışılıkla mücadele kapsamında önemli adımlar atıyor.
Yapılan çalışmalar sonucunda, özellikle teminat yükümlülüğüne uymayan firma bilgileri Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan temin edilerek VDK Risk Analiz Merkezi’nce risk analizine tabi tutuldu. Bu süreçte, hasılat beyanlarının yapılmadığı veya düşük olduğu belirlenen 23 sigara ve makaron üreticisi firmanın 26 ayrı adresi tespit edildi. İlk etapta İstanbul, İzmir, Adana ve Diyarbakır’ın da aralarında bulunduğu 8 ilde bu firmaların faaliyetleri detaylı bir şekilde incelendi.
Tespit edilen 23 firmanın 8 ildeki 26 adresinde vergi müfettişlerinin koordinasyonunda gelir uzmanları ile emniyet ve jandarma personelinin de katılımıyla eş zamanlı sayım gerçekleştirildi. Bu sayımlarda, özellikle teminat vermediği halde faaliyetine devam eden firmaların durumu, bandrol mevzuatına aykırı ürünlerin varlığı, stok kayıtları ile fiili durumun karşılaştırılması gibi detaylar incelendi.
VDK’nın yürüttüğü çalışmalar sonucunda tespit edilen mükellefler hakkında vergi incelemesi başlatılacak. Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu ve Vergi Usul Kanunu kapsamında diğer kaçakçılık fiillerinin varlığı da araştırılarak gerekli adımlar atılacak. Bu kapsamda, tütün ürünleri imalatıyla uğraşan bir firmanın kayıt dışı çalıştığının tespit edilmesi üzerine 6 milyar lira vergi ve ceza uygulanmıştı.
Vergi Denetim Kurulu kayıt dışılıkla mücadelede kararlı adımlarla sektörel incelemeleri sürdürerek vergide adalet ve etkinliği artırmayı hedefliyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.