Tarım ve Orman Bakanlığı, pestisit kalıntısının tespitine yönelik kapsamlı denetimler gerçekleştiriyor. Bu denetimler, hasat öncesi üretim alanlarından başlayarak hasat sonrası hal giriş noktalarına, paketleme tesislerine, toptan ve perakende satış noktalarına kadar uzanıyor. Ayrıca, ihracata konu ürünler için ihracat öncesi pestisit denetimleri de sürdürülüyor.
Pestisit kalıntısı için alınan numuneler, cihazların tespit edebildiği toplam aktif maddeler açısından analiz ediliyor. Bir numunedeki 400-800 arasındaki etken madde incelenerek kalıntı aranıyor. Mevzuata uygun olmayan düzeyde pestisit kalıntısı tespit edilmesi durumunda üretici ve gıda işletmecilerine idari yaptırım uygulanıyor.
Son üç yılda Türkiye’de pestisit kalıntı oranı %35 azalırken, Avrupa Birliği Gıda ve Yemde Hızlı Alarm Sistemi (RASFF) bildirimleri %54 azaldı. Türkiye, bu süreçte AB mevzuatını dikkate alarak kendi mevzuatını güncelliyor ve uluslararası standartları yakalamak adına çalışmalarını sürdürüyor.
Türkiye’nin 200’den fazla ülkeye gerçekleştirdiği tarımsal ürün ihracatında pestisit kalıntısı nedeniyle geri dönüş oranı %1-2 seviyesinde bulunuyor. Geri dönüşler sadece pestisit kalıntısıyla sınırlı kalmayıp, diğer faktörler de etkili olabiliyor. Geri gönderilen ürünler, Bakanlıkça yüzde 100 resmi kontrollere tabi tutularak mevzuata uygun olup olmadığı belirleniyor ve gerektiğinde imha ediliyor.
Bu kapsamda, Türkiye’de pestisit kalıntısıyla mücadele kapsamında yapılan denetimler ve kontroller ulusal ve uluslararası standartlara uygun bir şekilde gerçekleştirilerek gıda güvenliği ve kalitesi sağlanmaya çalışılıyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.