Türk Sivil Havacılık Kanunu’nda yapılan değişiklikle, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, liman, iskele ve kıyı yapılarında gemilere verilen hizmetlere ilişkin taban ve tavan ücretlerini belirleme yetkisine sahip olacak. Ayrıca, deniz yetki alanlarında kılavuzluk ve römorkörcülük hizmetleri ile demirleme ücretleri ve muafiyetleri de Bakanlık tarafından belirlenecek.
Türkiye deniz yetki alanlarında, su yollarında ve iç sularda verilecek kılavuzluk ve römorkörcülük hizmetleri, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yürütülecek. Bu hizmetler, belirlenen şartlar dahilinde gerçek veya tüzel kişilere yaptırılabilecek veya devredilebilecek. Yükümlülüklere aykırı hareket edenlere 100 bin liradan 2 milyon liraya kadar idari para cezası verilecek.
Ticari gemilerden salınan sera gazı emisyonlarının karşılığı olarak bedel alınacak. Bu bedeller, Avrupa Birliği Emisyon Ticaret Sistemi güncel karbon fiyatı temel alınarak belirlenecek ve yeşil denizcilik faaliyetlerini desteklemek amacıyla özel ödenek olarak kaydedilecek.
Havacılık güvenliği tedbirleri kapsamında, havaalanlarına ve hava araçlarına geçerken yolcuların teknik cihazlarla ve elle aranması zorunlu hale getirildi. Bu kontrolleri kabul etmeyen yolcular havaalanı veya hava aracına kabul edilmeyecek. Havacılık güvenliği tedbirleri genel kolluğun gözetiminde özel güvenlik görevlileri tarafından uygulanacak.
Sivil havacılıkta uygulanacak idari para cezaları artırıldı. Yetki ve yükümlülüklere aykırı davrananlar, Ticari Hava İşletmeleri, sivil hava araçlarının tescili ve diğer konularda belirlenen cezalara maruz kalacaklar. Uçuş izni almadan insansız hava aracı uçuranlar için de ciddi idari para cezaları öngörülmüştür.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.