Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın “2030 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi” raporuna göre, otomasyonun artmasıyla birlikte sanayi üretiminde kullanılan cihaz ve sistemlerin sayısındaki artış, siber tehdit risklerini beraberinde getiriyor.
Bu doğrultuda, sanayi sektöründe siber güvenlik uygulamalarının yaygınlaştırılması ve endüstriyel otomasyon sistemlerinin saldırılara karşı korunması gerekiyor. Yerli teknolojilerle geliştirilecek siber güvenlik çözümlerinin Türkiye’nin dijital altyapısını güçlendirmesi ve dijital dönüşüm sürecinde önemli bir rol oynaması bekleniyor.
Özellikle askeri operasyonlardan sivil haberleşme ağlarına kadar birçok alanda kritik fonksiyonlar üstlenecek olan Bölgesel Konumlama ve Zamanlama Sistemi’nin devreye alınması planlanıyor. Bu sistem, Türkiye’ye kendi uyduları aracılığıyla hassas konum, navigasyon ve zamanlama verileri sağlayacak.
TÜBİTAK Ulusal Metroloji Enstitüsü ve Türkiye Uzay Ajansı işbirliğiyle üretilen rubidyum atomik saatinin uzay kalifikasyon testleri devam ederken, yerli ve milli atomik saatlerin geliştirilmesi de önem taşıyor. Ayrıca, yerli harita ve navigasyon uygulamasının geliştirilmesiyle teknolojik bağımsızlık ve yerli üretim hedefleniyor.
Türkçe büyük dil modeli ve yapay zeka destekli uygulamaların geliştirilmesiyle dijital bağımsızlık ve güvenliğin sağlanması öncelikler arasında yer alıyor. Bu adımlarla yerli girişimcilerin desteklenmesi ve ulusal veri güvenliğinin güçlendirilmesi hedefleniyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.