Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “6. Verimlilik ve Teknoloji Fuarı”nın açılışında yaptığı konuşmada, dijital dönüşümün işletmelere sağladığı fırsatları vurgulayarak, bu süreci doğru okuyan işletmelerin ulusal ve küresel düzeyde rakiplerinden bir adım önde olduğunu belirtti.
Bakan Kacır, dijital dönüşümü desteklemek amacıyla TÜBİTAK ile birlikte 22 yılda 9 binden fazla projeye 54 milyar lira katkı sağlandığını ifade etti. Bu projelerin işletmelerin üretim kabiliyetlerini güçlendirdiğini ve ulusal rekabetçiliklerini artırdığını belirtti.
Bakan Kacır, Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı kapsamında orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürünlerin yerli imkanlarla üretimi için 42 projeye destek verdiklerini açıkladı. Bu projelerin cari açığı yıllık 1,8 milyar dolar azaltacağını belirtti.
Bakan Kacır, katma değeri yüksek ürünleri üreten yatırımcılar için “Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi”nin hayata geçirildiğini duyurdu. Ayrıca, işletmelerin üretkenliğini artırmaya yönelik yatırımlar için uzun vadeli ve uygun koşullarda yatırım kredisi imkanı sağlandığını belirtti. Bunun yanı sıra, “Dijital Dönüşüm Destek Programı”nın da başlatılacağını ve dijital dönüşüme yönelik yatırımları önceliklendireceğini ifade etti.
Bakan Kacır, KOBİ’ler başta olmak üzere firmaların dijital dönüşüm süreçlerini desteklemek amacıyla “Dijital Avrupa Programı”na katıldıklarını belirtti. Bu program aracılığıyla işletmelere Avrupa genelinde gelişmiş altyapılara erişim imkanı, yatırım öncesi test gerçekleştirme ve yatırımcı bulma desteği sağlanacağını ifade etti.
Bakan Kacır, teknoloji ve inovasyon altyapısını güçlendirmek amacıyla birçok destek programının hayata geçirildiğini belirtti. Bu destekler sayesinde AR-GE ve yenilik çalışmalarının her ölçekteki şirketle buluşturulduğunu ve teknoparkların 10 binden fazla teknoloji girişimine ev sahipliği yaptığını vurguladı.
Bakan Kacır, TÜBİTAK ile gerçekleştirilen projeler ve Hazine ile Maliye Bakanlığı ile başlatılan “Tech-InvesTR Programı” sayesinde yatırım sermayesinin harekete geçirildiğini belirtti. Bu programlarla erken aşama teknoloji girişimlerine yatırım ortaklığı gerçekleştirildiğini ve Türkiye’nin geleceğinde büyük bir rol oynayacak olan 100 teknoloji girişiminin desteklendiğini ifade etti.
Bakan Kacır, Türkiye’nin birçok alanda teknolojik atılımlar gerçekleştireceğini belirtti. 5G teknolojilerinden uçan akıllı mobilite sistemlerine, bataryadan çip teknolojilerine, finans teknolojilerinden uzay endüstrisine kadar birçok alanda büyük adımlar atacaklarını ifade etti. Ayrıca, Türkiye’nin uzay araştırmaları konusundaki çalışmalarını da vurguladı ve Türkiye Yüzyılı’nı bilim insanları, girişimciler ve gençlerle inşa edeceklerini sözlerine ekledi.
Bakan Kacır, konuşmasının ardından fuarı ziyaret ederek, eğitim, tarım, sağlık ve finans teknolojileri alanlarında faaliyet gösteren şirketlerin stantlarını ziyaret etti ve yerli yapay zeka teknolojisi kullanılarak geliştirilen sağlık asistanını denedi.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.