Prof. Dr. Işın, İsrail’in Gazze’ye başlattığı saldırıların ardından tüketici gruplarının kitlesel eylemler yapmaya başladığını vurgulayarak, tüm dünyada devam eden İsrail ürünlerine yönelik boykotlar hakkında açıklamalarda bulundu.
Işın, boykotun iki yönlü olduğunu belirterek, hem firmaların İsrail menşeli ürünleri satmaktan çekindiğini hem de tüketicilerin boykotlarla İsrail’e tepkilerini gösterdiğini ifade etti. Bu süreçte sadece tüketicilerin değil, sivil toplum kuruluşlarının ve hükümetlerin de aktif rol aldığını belirtti.
Işın, birçok ülkede alışveriş sürecinde hassas davranıldığını, etiketlerin incelendiğini ve tüketicilerin tepki gösterdiğini söyledi. Fransa örneğini veren Işın, bazı marketlerde İsrail üretimi avokadoların başka ülke menşeli gösterilmesine tepki geldiğini ve benzer tepkilerin farklı ülkelerden de geldiğini belirtti.
İsrail’in değer kayıplarına dikkat çeken Işın, boykotların İsrailli firmaların marka değerini ciddi anlamda düşürdüğünü ifade ederek, İsrail’in ABD’de dahi tüketici boykotları ile karşı karşıya kaldığını belirtti. Marka itibarının insan hakları, adillik, pozitif ayrımcılık gibi değerler üzerine kurulu olduğunu ve İsrail kökenli olmanın marka değerini olumsuz etkilediğini vurguladı.
Işın, İsrail’in “entelektüel” sermayede de sıkıntılar yaşadığını, bilim adamlarının ve akademisyenlerin “ortak” projeleri iptal ettiğini belirtti.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.