Jet Propulsion Laboratuvarı mühendisleri, Voyager 1 ve Voyager 2 uzay araçlarındaki bilimsel cihazlarda değişiklik yapmaya devam ediyor.
25 Şubat’ta Voyager 1’e kozmik ışın alt sistemi deneyini kapatma komutu verilirken, Voyager 2’nin düşük enerjili yüklü parçacık cihazı 24 Mart’ta kapatılacak. Bu değişiklikle her iki uzay aracı da üç işlevsel bilimsel cihazla görevine devam edecek.
1977 yılında fırlatılan Voyager 1 ve Voyager 2, güneş sistemi dışındaki en büyük gezegenleri incelemek üzere tasarlanmıştı. Ancak şu anda, her biri Dünya’dan milyarlarca kilometre uzaklıkta ve insan yapımı en uzak nesneler olarak yıldızlararası uzayda yol alıyor. Voyager 1, Dünya’dan 15 milyar mil (25 milyar kilometre) uzaklıkta, Voyager 2 ise 13 milyar mil (21 milyar kilometre) mesafede bulunuyor.
Voyager 1’in 2026’da düşük enerjili yüklü parçacık cihazı ve Voyager 2’nin kozmik ışın alt sistemi devre dışı bırakılacak. NASA uzmanları, Voyager uzay araçlarının en az bir bilimsel cihazla 2030’lara kadar çalışabileceğini belirtiyor. Sondalar, plazma dalgaları ve manyetometreler gibi cihazlarla yıldızlararası ortam hakkında veriler toplamaya devam edecek.
NASA, “Voyager’lar, hiçbir uzay aracının gitmediği bir bölgeyi keşfetmeye devam ediyor. Her gün yeni bir yıldızlararası keşif olabilir” ifadelerini kullanarak sondaların görevine devam edeceğini duyurdu.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.