The Guardian gazetesinin haberine göre, NASA’nın Derin Uzay Ağı (DSN) üzerinden takip ettiği “2024 PT5” isimli otobüs büyüklüğündeki asteroit, yüzyıllar önce Ay’dan kopmuş olabileceği düşünülen ve şu anda Dünya’ya yaklaşık 3 milyon 200 bin kilometre mesafede dolaşıyor.
Yaklaşık 10 metre büyüklüğündeki “2024 PT5” adlı asteroit, Dünya’nın çekimine yakalanarak çarpmayacağı için tehdit oluşturmadığı belirtiliyor. NASA’nın Gezegen Savunma Koordinasyon Ofisi araştırmacısı Josh Handal, asteroitin doğal bir gök cismi olduğunu düşündürdüğünü vurguluyor.
Asteroitin Ocak 2025 ve 2055’te tekrar Dünya’ya yaklaşacağı, Güneş’in çekim etkisi altına gireceği ve bu süreçte NASA’nın asteroiti incelemek üzere Goldstone Güneş Sistemi Radarı’nı kullanacağı bildiriliyor. Astrofizikçi Raul de la Fuente Marcos ise asteroitin hızının Güneş’in çekim etkisiyle artarak gelecekteki yaklaşımlarında daha belirgin olacağını öne sürüyor.
Asteroit ilk olarak 7 Ağustos’ta NASA tarafından finanse edilen Hawaii Üniversitesi’nin Asteroit Karasal Çarpma Son Uyarı Sistemi’ne (ATLAS) ait Güney Afrika Sutherland’da bulunan teleskop tarafından tespit edilmişti. Madrid’deki Complutense Üniversitesi’nden Raul de la Fuente Marcos, “2024 PT5” adlı asteroitin Dünya’nın etrafında at nalı şeklinde bir yörüngede dolaştığını belirtiyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.