2005 yılında başlatılan KÖYDES projesi, büyükşehir olmayan illerdeki köylerin altyapısını güçlendirmeyi hedefliyor. Proje kapsamında köylere kaliteli ve erişilebilir yol ağı, içme suyu, atık su tesisi ve küçük sulama tesisleri gibi önemli altyapı hizmetleri sunuluyor.
Bugüne kadar toplam 28,8 milyar lira ödenek ayrılan projede, 137 bin 503 kilometre köy yolu yapılarak veya onarılarak köylerin ulaşım sorunları çözüldü. Ayrıca, suyu olmayan veya yetersiz olan yerleşim yerlerine toplam 77 bin 995 ünitede içme suyu yatırımı yapıldı. Küçük sulama yatırımlarıyla 96 bin hektar tarım alanı sulamaya açılarak 99 bin çiftçi ailesine destek sağlandı. Atık su işlerinde ise 1256 foseptik ve 67 atık su arıtma tesisi inşa edildi.
KÖYDES ve KIRDES kapsamında 2025 yılına kadar köy yolu uzunluğunun 140 bin 80 kilometreye çıkarılması planlanıyor. Ayrıca köylerde içme suyu tesisleri sayısının 80 bin 932’ye yükseltilerek kırsal kalkınmaya devam edilecek. Projede ayrıca Kahramanmaraş ve Hatay’daki depremzedeler için güvenli yerleşim alanları oluşturulacak ve kamulaştırma süreçlerinde kamu harcamaları asgariye indirilecek.
KÖYDES Projesi, Türkiye’nin kırsal alanlarında yaşayan vatandaşların hayat standartlarını yükseltmeyi, ekonomik ve sosyal gelişimlerine katkı sağlamayı amaçlayan önemli bir altyapı projesidir.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.