Oulu Üniversitesi araştırmacıları, ağaç halkaları ve buz katmanlarını inceleyerek, milattan önce 12.350 yılında büyük bir jeomanyetik fırtına yaşandığını ortaya çıkardı. Bu olay, modern uydu çağına ait en güçlü güneş fırtınasından 500 kat daha şiddetliydi. Özel İklim Modeliyle Şiddet Hesaplandı SOСOL:14C-Ex adlı özel bir iklim modeli kullanılarak yapılan hesaplamalara göre, jeomanyetik fırtına çok büyük bir güçle…
Oulu Üniversitesi araştırmacıları, ağaç halkaları ve buz katmanlarını inceleyerek, milattan önce 12.350 yılında büyük bir jeomanyetik fırtına yaşandığını ortaya çıkardı. Bu olay, modern uydu çağına ait en güçlü güneş fırtınasından 500 kat daha şiddetliydi.
SOСOL:14C-Ex adlı özel bir iklim modeli kullanılarak yapılan hesaplamalara göre, jeomanyetik fırtına çok büyük bir güçle vurmuştu. Güneşten gelen yüklü parçacıklar, atmosferle çarpışarak karbon-14 seviyelerinde ani artışlara neden oldu. Bu izler, ağaç halkaları sayesinde binlerce yıl öncesine kadar takip edilebiliyor.
Uzmanlar, bu olayın bilinen en büyük güneş parçacık fırtınası olduğunu belirtiyorlar. Gelecekte benzer olayların altyapı sistemlerini ciddi şekilde etkileyebileceğine dikkat çekiyorlar. Araştırma, Earth and Planetary Science Letters dergisinde yayımlandı.
Reklam & İşbirliği: [email protected]