1990 yılında uzaya fırlatılan Hubble Uzay Teleskobu, 35. yaşını dört yeni görsel armağanıyla kutladı. Mars’tan NGC 5335 adlı sarmal galaksiye kadar uzanan gök cisimlerini gözler önüne seren bu görseller, NASA ve Uzay Teleskobu Bilim Enstitüsü (STScI) tarafından yayımlandı. Hubble Uzay Teleskobu: Bilimsel Devrimin Öncüsü Fırlatıldığı günden bu yana büyük başarılara imza atan Hubble, 35 yıl…
1990 yılında uzaya fırlatılan Hubble Uzay Teleskobu, 35. yaşını dört yeni görsel armağanıyla kutladı. Mars’tan NGC 5335 adlı sarmal galaksiye kadar uzanan gök cisimlerini gözler önüne seren bu görseller, NASA ve Uzay Teleskobu Bilim Enstitüsü (STScI) tarafından yayımlandı.
Fırlatıldığı günden bu yana büyük başarılara imza atan Hubble, 35 yıl önce evrene yeni bir pencere açtı. NASA Astrofizik Dairesi Başkan Vekili Shawn Domagal-Goldman, yayımlanan görsellerle ilgili yaptığı açıklamada, “Hubble’ın hala aktif olması, gözlemevlerimizin değerini ve gelecek projelere ilham oluşunu kanıtlıyor” dedi.
Hubble, fırlatıldıktan sonra aynasındaki üretim hatası nedeniyle sorunlar yaşasa da, 1993’teki ilk bakım göreviyle bu sorunlar giderildi ve görüntü kalitesi artırıldı. Bu olaydan sonra Hubble, birçok önemli keşfe imza attı. Ötegezegenlerden kara deliklere, karanlık enerjiye kadar birçok konuda bilgi sağladı.
Mars’a en yakın konumdayken çekilen yeni fotoğraflar Mars’ın çeşitli detaylarını ortaya koyuyor. Aynı zamanda Dünya’dan binlerce ışık yılı uzaktaki galaksilerin de görüntüleri paylaşıldı. Hubble’ın bu görselleri, evrenin derinliklerindeki gizemleri bizlere sunuyor.
Hubble, teknik aksaklıklara rağmen hala önemli gözlemler yapmaya devam ediyor. Gelecek yıllarda fırlatılması planlanan Habitable Worlds Observatory projesi, Hubble’dan daha keskin görüntüler elde etmeyi hedefliyor ve ötegezegenlerde yaşam arayışını sürdürecek.
Bu haber habergazetesi.com.tr sitesinden alınmıştır.
Reklam & İşbirliği: [email protected]