Hacettepe Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Beyhan Karamağaralı başkanlığında 1989-2005 yılları arasında gerçekleştirilen kazı çalışmalarında 2002 yılında bulunan altın kemer, 22 yıl boyunca koruma altında tutuldu.
Üzerinde çeşitli figürlerin bulunduğu 432 gram ağırlığındaki altın kemer, muhafaza altında bulunduğu depodan çıkarılarak Kars Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’ne konuldu. İlk defa ziyaretçilere sunulan kemer, 3 ay boyunca müzeyi gezenlerin ilgisini çekmeye devam edecek.
Kars Arkeoloji ve Etnografya Müzesi Müdür Vekili Hakim Aslan, “Altın kemer Ani Ören Yeri’nin zenginliğini ve ticari önemini gözler önüne seriyor. 2002 yılında Prof. Dr. Beyhan Karamağaralı liderliğinde gerçekleştirilen kazı çalışmaları sonucunda ortaya çıkan bu eser, altın malzemeden özel bir şekilde yapılmıştır” dedi.
Altın kemer, kemer tokası, tekstil parça üzerindeki kemer halkaları ve kemer levhası olmak üzere 3 bölümden oluşmaktadır. Kemer tokası 8 dilimli bir yapıya sahip olup üzerinde detaylı süslemeler bulunmaktadır. Kemer levhası ise insan başı figürü ve üzerinde ‘lisa’ kelimesini barındırmaktadır. Bu figürler, kemer hakkında tarihsel ipuçları sunmaktadır.
Aslan, altın kemerin 3 ay boyunca müzede sergilendikten sonra tekrar depoya kaldırılacağını belirtti.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.