İnsan Kan Hücrelerinden Üretilen Yenilikçi Kök Hücrelerle Göz Nakli Operasyonları Dünya genelinde 12,7 milyon insanın yaşadığı korneaya bağlı görme kaybının tedavisinde devrim niteliğinde bir yöntem geliştirildi. Limbal kök hücre yetmezliği (LSCD) adı verilen rahatsızlığa sahip dört katılımcı üzerinde gerçekleştirilen çalışmada, insan kan hücrelerinden elde edilen kök hücreler kullanılarak görme yetisi geri kazandırıldı. İndüklenmiş Pluripotent Kök…
Dünya genelinde 12,7 milyon insanın yaşadığı korneaya bağlı görme kaybının tedavisinde devrim niteliğinde bir yöntem geliştirildi. Limbal kök hücre yetmezliği (LSCD) adı verilen rahatsızlığa sahip dört katılımcı üzerinde gerçekleştirilen çalışmada, insan kan hücrelerinden elde edilen kök hücreler kullanılarak görme yetisi geri kazandırıldı.
İnsan kan hücrelerinden elde edilen indüklenmiş pluripotent kök hücreler (iPSC), embriyonik benzeri bir duruma yeniden programlanarak istenilen yetişkin hücre tipine dönüştürülebiliyor. Geçen yıl ABD’li araştırmacılar kornea hasarı olan hastalarda görme yetisini geri kazandırmıştı. Şimdi ise Japonya’daki Osaka Üniversitesi Hastanesi’ndeki bilim insanları, bu teknikle hastaların görme yetisini geri kazandırmayı başardı.
Laboratuvarda elde edilen iPSC’ler, kornea epitel hücre tabakalarına dönüştürülerek nakil ediliyor. Nakil sonrası yapılan gözlemlerde dört hastanın iyileşme kaydedildi, ancak 39 yaşındaki bir hastada bir yıl sonra görme kaybı tekrar başladı. Araştırmacılar, bağışıklık sisteminin nakil edilen hücrelere karşı tepki göstermesinin bu duruma yol açabileceğini belirtti.
Bu umut verici çalışmalar, kornea hasarı tedavisinde yeni bir kapı açarken, hala deneysel aşamada olduğu ve riskler taşıdığı unutulmamalıdır. Araştırmacılar, gelecekte çok merkezli klinik deneyler yaparak bu yöntemi geliştirmeyi planlamaktadır. Çalışmanın sonuçları The Lancet dergisinde yayımlandı.
Reklam & İşbirliği: [email protected]