Bingöl’de yaşayan 7’nci sınıf öğrencisi Selman Karatoprak, ailesiyle tatil için gittiği Ağaçeli köyünde olağanüstü bir keşfe imza attı. Genç öğrenci, kendi ağırlığının yüzlerce katını taşıyabilen gergedan böceğini buldu. Karatoprak, köyde keşfettiği bu ilginç canlıya ait fotoğrafı çekerek, ailesi aracılığıyla Bingöl Üniversitesi’ne ulaştırdı.
Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Başkanı Dr. Mustafa İlçin, gergedan böceğinin güçlü yapısına dikkat çekerek, erkeklerde boynuzumsu bir yapı bulunduğunu, dişilerin ise boynuzsuz olduğunu belirtti. İlçin, gergedan böceğinin kendi boyutunun 850 katından fazla yük kaldırabilme potansiyeline sahip olduğunu vurguladı. Ayrıca, bu böceğin kanat yapısının elitra olduğunu ve oldukça güçlü bir yapıya sahip olduğunu açıkladı.
Dr. İlçin, gergedan böceklerinin kaçak avcılar tarafından değerli sanılarak toplandığını ve bu nedenle sayılarında azalma yaşandığını belirtti. Türkiye’de maddi bir karşılığı olmayan bu canlının popülasyonlarına ciddi zararlar verildiğini ifade etti. Tarımsal anlamda zararlı olmayan gergedan böceği, özellikle Avrupa, Asya ve Afrika’nın kuzey kısımlarında yaygın olarak görülmektedir. Türkiye’de de birçok bölgede rastlanabilen bu böceğin popülasyonlarının azaldığını ve korunması gerektiğini vurguladı.
Gergedan böceğini keşfeden Selman Karatoprak, böceği ilk kez gördüğünü ve evine döndükten sonra araştırmaya başladığını söyledi. Böceğin kendi ağırlığının kat kat fazlasını taşıyabilen bir canlı olduğunu öğrenen Karatoprak, bu ilginç canlıyı doğaya geri salma kararı aldı. Genç öğrenci, doğaya bırakılarak özgürlüğüne kavuşturulan gergedan böceği ile ilgili deneyimini paylaştı.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.