Yunanistan, Batı Trakya’da Türk azınlığın yoğun olarak yaşadığı bölgelerde öğrenci yetersizliği gerekçesiyle dört Türk azınlık ilkokulunu daha kapatma kararı aldı. Ancak Yunan tarafı bunun “askıya alma” olduğunu iddia ederken, soydaş veliler bunun azınlık öğrencilerinin Yunan devlet okullarına gönderilmesini amaçlayan bir adım olduğunu düşünüyor.
Yunanistan, 1995’te 231 olan azınlık okulu sayısını sürekli azaltırken, Batı Trakya’da 86 azınlık okulu faaliyet gösterecek durumda. Ülke, Lozan Antlaşması ve eğitim protokollerine uymazken, azınlık ortaokul ve lise sayısının artırılmasına engel oluyor. Ayrıca, zorunlu anaokulu eğitiminde yaşanan zorluklar da Batı Trakya’daki eğitim alanındaki büyük ihlaller arasında yer alıyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan’ın Batı Trakya Türk azınlığa yönelik politikalarına karşı çıkarak, Türkiye’nin tüm imkanlarıyla Batı Trakya’daki kardeşlerinin yanında olduğunu vurguluyor. Erdoğan, Yunan makamlarıyla yapılan görüşmelerde azınlıkta yaşayan soydaşların sorunlarının takipçisi olduklarını ve gerektiğinde müdahalede bulunacaklarını belirtiyor.
Yunanistan’ın Batı Trakya Türklerine yönelik baskıcı politikaları tarihi bir sürece dayanıyor. 1923’te imzalanan Türk-Yunan Nüfus Mübadelesi Sözleşmesi ile başlayan süreç, zaman içinde azınlık haklarının yok sayılması ve Türk kimliğinin baskı altına alınmasıyla şekillendi.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin 2008’de Yunanistan aleyhine verdiği karara rağmen, Yunanistan hala derneklerin “Türk” ismini taşıma hakkını tanımamakta direniyor. Bu durum, Türk azınlığın karşılaştığı hak ihlallerine bir örnek olarak gösteriliyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.