Avustralya’daki Square Kilometre Array Pathfinder (ASKAP) ve NASA’nın Chandra X-ışını teleskobu tarafından yapılan eşzamanlı keşifle, ASKAP J1832-0911 adlı gök cismi ortaya çıktı. Bu cisim, her 44 dakikada bir, iki dakika boyunca kesintisiz radyo dalgaları ve X-ışınları yayıyor. 28 Mayıs’ta Nature dergisinde yayımlanan araştırma, bilim dünyasında büyük ilgi uyandırdı. Modellerle Açıklanamayan Davranış Çalışmanın baş yazarı Andy…
Avustralya’daki Square Kilometre Array Pathfinder (ASKAP) ve NASA’nın Chandra X-ışını teleskobu tarafından yapılan eşzamanlı keşifle, ASKAP J1832-0911 adlı gök cismi ortaya çıktı. Bu cisim, her 44 dakikada bir, iki dakika boyunca kesintisiz radyo dalgaları ve X-ışınları yayıyor. 28 Mayıs’ta Nature dergisinde yayımlanan araştırma, bilim dünyasında büyük ilgi uyandırdı.
Çalışmanın baş yazarı Andy Wang, ASKAP J1832-0911’in bir magnetar ya da yüksek manyetik alana sahip bir beyaz cüce ile eşlikçisinin oluşturduğu bir ikili sistem olabileceğini belirtse de, mevcut teorilerin bu davranışı tam olarak açıklayamadığını söyledi. Bu durum, yeni bir fizik türüne veya yıldız evrimi modellerine işaret edebilir.
ASKAP J1832-0911, ‘uzun süreli geçici kaynak’ (LPT) sınıfına giriyor ve dakikalar veya saatler süren aralıklarla sinyal yayan nadir gök cisimlerinden biridir. Radyo ve X-ışınları yayan ilk LPT olma özelliği taşıması, bu keşfi daha da önemli kılıyor.
Araştırmacılar, radyo ve X-ışını sinyallerini birlikte yayan ASKAP J1832-0911 gibi cisimlerin keşfiyle, LPT’lerin doğasına ilişkin önemli ipuçları elde edebileceklerini düşünüyor. Bu tür gözlemler, uzaydaki gizemli yapıların anlaşılmasında yeni bir pencere açabilir.
Reklam & İşbirliği: [email protected]